Aspekti in konjunkcije
z vozliVsak planet , ki je v aspektu z vozlišči igra zelo važno vlogo pri razlagi karmičnega horoskopa. Severni in Južni lunin vozel so pravzaprav Ascendent in Descendent širšega bitja , ki ga človek pravzaprav nosi v sebi in katero živi v njegovem eteričnem telesu in je zato njegova časovna kategorija daljša.

Namreč za razliko od Ascendenta in Descendenta, ki opisujejo odnos, ki bo nastal, trajal in odšel v nekem življenju, Severni in Južni lunin vozel opisujejo odnos, ki se z Dušo ( luna, ker so to njena vozlišča) vzpostavlja in ki bo nastal, trajal in odšel v naslednjih treh življenjih, glede na to, da vozlišča sama po sebi opisujejo proces izločanja izkušenj skozi tri življenja ( vstop, vsebnost, izhod). V osi vozlišč živi pravo partnerstvo, ki je vedno primarnejše, kot tisto, ki je predstavljeno z osjo  Ascendenta in Descendenta, čeprav se to drugo lahko pokaže neposrednejše v enem življenju. Namreč preko »tihe« osi  in  se vidijo odnosi s partnerjem na nivoju treh inkarnacij in je tukaj posebno v harmoničnih aspektih do vozlišč vsebovan pravi partner, ki osebo čaka v simboliki dane hiše in znaka natalnega horoskopa.

Zato, kadar gledamo na aspekte z vozlišči, obstajajo tri kategorije aspektov.
  1. Ugodni (trigon/sextil) in neugodni (kvadrat) aspekti do osi vozlov
  2. Konjunkcije s
  3. Konjunkcije s

Ravno zato sekonjunkcije z severnim vozlom nikoli ne nanašajo na nobeno prejšnje življenje ampak na ustvarjanje novih odnosov v tem življenju, ki bodo pogosto svojo glavno dramo in razvoj doživeli v naslednjem življenju. Kadar je konjunkcija z južnim vozlom , vedno je govora o pred-prejšnjem življenju , medtem, ko se pri aspektih, ki se tvorijo med planeti in vozlišči govori o dogodkih prejšnjega življenja.

Neugodni aspekti z vozlišči
 

Planet, ki je v kvadratu do osi Vozlišč je točka problema v spajanju nasprotnih vrednosti. Reševanje delovanja tega planeta pomembno je za rešitev konflikta nasprotnih sil v osebi. Ta planet lahko predstavlja neko osebo, ki bo otežila razvoj in napredek. Skozi to pozicijo lahko definiramo nateg nasprotnih sil ali neko okoliščino ali osebo, ki ruši skladnost in tok zavesti. Zavest lahko gledamo kot skladnost nasprotnih delov v nekem sistemu. Planet, ki je v aspektu z osjo vozlišč lahko gledamo kot pogajalca, v primeru da je aspekt kvadrat potem pogajalec ustvarja še večje neskladje med nasprotnimi stranmi. Ker je planet materializiran, kar vozlišča niso , on prevzame vso energijo dveh konfliktnih strani na sebe in zato predstavlja točko problema. Kako se rešuje ta problem se vidi iz stanja dispozicije planeta.


Ugodni aspekti z vozlišči

Planet, ki tvori sekstil /trigon  z vozlišči je točka,  ki uspešno spaja dve nasprotne strani. Ta planet in vse v njegovi simboliki je tisto, kar osebi daje lahkoto reševanja problema ali doseganja cilja. V tem primeru imamo posrednika , ki pozna način in lahko pomiri nepomirljivo . Vse v simboliki tega planeta in njegove vladavine pomaga osebi v razvoju in osvobajanja od preteklosti.

Izredno ugodno je, če je planet, ki je dobro aspektiran do osi vozlov tudi vladar severnega vozla, ker to nakazuje trajnost in napredek skozi reševanje nasprotij medtem, ko je vpliv vladarja južnega vozlišča , ki je v ugodnem aspektu z osjo, manj trajen in pomemben zaradi neizogibne potrebe za osvobajanjem in odpustitve vsega, kar ta planet simbolizira.