Mehanizem prve in zadnje lunine konjunkcijePoslednja konjunkcija, ki jo tvori Luna opisuje  izkustvo katero je Duša imela v prejšnjem življenju. Planet s katerim je Luna bila v konjunkciji opisuje lekcijo, ki jo je oseba imela v prejšnjem življenju medtem, ko njena pozicija in aspektura opisuje kako se je oseba naučila to lekcijo a njen dispozitor vse kar je osebi ostalo, da napravi tekom tega življenja oziroma izpite, ki jih je prenesla v to inkarnacijo.

V kolikor je planet od katerega Luna odhaja močno prizadet, oseba ni bila zmožna sprejeti izkustvo na primeren način. Da je oseba dobro obvladala to lekcijo bo opisal planet, ki se nahaja v svojem znaku in v dobrih aspektih. Zelo je pozitivno, če je ta planet v aspektih z zavednimi planeti ( Sonce, Merkur, Jupiter), ker govori o ozaveščanju narave tega planeta in plemenitosti, ki jo je Duša pridobila tekom obvladanja lekcije. Dober aspekt s Soncem bi bilo, kot da je oseba osvojila zlato medaljo, z Jupitrom srebrno, z Merkurjem bronasto. 


V kolikor, na primer oseba ima Mars v Ovnu v dobrem aspektu s Soncem in je to istočasni zadnji planet s katerim je imela Luna konjunkcijo lahko zaključimo, da je oseba lahko bila vojskovodja in zelo borbena ampak dober aspekt s Soncem govori, da je oseba bila plemenita in pravična. Vsekakor je bolje, da je Mars v svojem znaku, kot pa če bi se nahajal v znaku svoje debilitacije ( v tem primeru bi videli osebo, ki napada slabše ali ubija iz pohlepa ali strahopetnosti)


Dispozitor planeta, ki je zadnji bil v konjunkciji z Luno bo opisal kaj oseba v tem življenju mora končati, oziroma posledice tega kar se je naučila. Zaradi tega samo planet, ki nima dispozitorja oziroma planet , ki se nahaja v svojem znaku in ima dobre aspekte, posebej s Soncem, Jupitrom in Merkurjem, govori o popolnoma naučeni lekciji. Vsi planeti, ki so v škodljivih aspektih do opazovanega planeta govorijo o napakah iz prejšnjega življenja, oziroma stvari, ki niso končane in za katere je vezana velika energija.

V kolikor je planet v moškem znaku to pomeni, da je oseba delala vse v simboliki in aspekturi tega planeta medtem ko v ženskem znaku opisuje stvari, ki jih je oseba prejela.

Kadar je pod vprašanjem prizadet planet v ženskem znaku, se lahko zaključi, da je osebi napravljena krivica, ki je ona ni oprostila in s tem je vezala mnogo energije za ta problem- oziroma to krivico, kar je pogojevalo, da v tem življenju ponovno rešuje slično situacijo. V kolikor je potencialni agresor plemenit, oziroma ne zlorabi svojo moč on postane osvobojen. Isto tako v kolikor uspe , da oprosti greh , ki jo je prizadel, ona postane osvobojena.