LUNINI VOZLIVozli predstavljajo primarno opozicijo, ki obstaja in je obstajala pred rojstvom. To sta dve nasprotji, ki med seboj težijo, da se spojijo. Tisti trenutek, ko človek poveže vozle je izstopil iz polja vzročno -posledično sistema. To je cilj vsake Duše, da ta dva nasprotja v sebi združi.

Lunini vozli konkretno opisujejo dve strani Duše, dvojnost od katerega je sama Duša napravljena. Ona teži, da najde ravnotežje med temi nasprotji. Severni vozel je točka, ki predstavlja odhod na nekaj bolje, oziroma predstavlja izhod Duše. Nanaša se na glavo, intelekt -um, vzrok, bodočnost in misijo, kot tudi evolucijo. Južni vozel predstavlja vhod ali vpad v nekaj, kot telo v katerem živimo. On upravlja telesu, posledici, okoliščinam, s preteklostjo in karmo, kot tudi involucijo .

Slika desno: zgornji krog je zavestno, srednji je podzavedno, spodnji je nezavedno.

Naraven položaj severnega vozla je 3°Bika, kar je stopinja povzdignjenja Lune medtem, ko je narava Južnega vozla vezana za 3° škorpijona, mesto povzdignjenja Plutona, ki predstavlja smrt. Os vozlov je hrbtenica, severni vozel predstavlja glavo in južni vozel je repni del hrbtenice in njen zaključek.

Ravnotežje med vozloma oziroma pravilen tok energije bo omogočen z dobro postavitvijo vladarjev vozlov. Položaj južnega oziroma njegovega vladarja bo odvisna od prejšnjih izkušenj , ker on predstavlja kaj se je predhodno zgodilo. Vse, kar se dogaja tekom tega življenja nas bo vezalo v naslednjih inkarnacijah in je predstavljeno s severnim vozlom in njegovim vladarjem.

Položaj vladarja južnega vozla nam pove koliko je oseba vezana za pretekle izkušnje in če se ji bodo v življenju dogajale stvari,  ki jih je nemogoče kontrolirati. Položaj vladarja severnega vozla nam pokaže, če bo oseba ustvarila življenjski namen in koliko je sposobna , da sama kroji svojo usodo. Dobro razmerje med vladarjema vozlov prinese ravnotežje med preteklostjo in prihodnostjo.

Človeško psiho lahko razdelimo na »nezavedno, podzavestno in zavestno«. Planeti , ki vladajo nezavednim so Saturn , Mars in Pluton. Podzavesti vladajo Luna, Venera in Neptun. Zavesti vladajo Sonce, Merkur in Jupiter. Uran se nahaja nekje med zavestnim in podzavestnim nivojem.

Slabi aspekti spadajo v nezavedni (slaba konjunkcija in kvadrat) in podzavestni (opozicija) nivo. Dobri aspekti spadajo v zavestni nivo.

O »trdi karmi« se govori v kolikor je eden od planetov, ki vladajo nezavednim, vladar Južnega vozla.


Pozicija Južnega vozla nakazuje na preteklost ampak ne na preteklo inkarnacijo, glede nato, da je vse, kar je vezano na južni vozel zelo staro in predstavlja že izživete ostanke nekega prejšnje izkušnje , katere se oseba mora sedaj osvoboditi. V meri v kateri se te izkušnje z lahkoto osvobaja, z lahkoto tudi dobiva tisto kar je vezano za hišo in znak »Severnega luninega vozla«. Severni vozel predstavlja »usta« in to so izkušnje, ki jih sedaj ustvarjamo, da bi jih v naslednjem življenju »varirali«( v glavnem definirano preko Saturna , kot posledica nekdanje akcije), a v življenju se potem osvobodimo »ne-zvarjenih« ostankov procesa izživetih metabolisanja izkušenj (južni vozel) .

Severni vozel  je vedno vzrok, vhod, vedno na vratih, medtem ko je Južni vozel  posledica, izhod, vedno nekaj , kar odhaja, zapušča, odvod, sorodno škorpijonu, sorodno nečemu, kar se mora zavreči, kar je minilo, ker ne daje več življenja.

Glavno sporočilo, ki jo nakazujejo vozlišča je, da oseba mora, da se nečesa osvobodi ( kar je v osnovi nakazano z znakom in hišo Južnega vozla), da bi nekaj drugega dobil ( kar je v osnovi nakazano z znakom in hišo Severnega vozla).