SATURNOVA KARMA


Saturn je glavni nosilec karme katero v tem življenju moramo da »metabolišemo« . Svojim položajem v znaku in hiši, aspekti, ki jih tvori z ostalimi planeti ( posebno, če je v konjunkciji) , pa tudi preko stopinj, Saturn nam odkriva ( talog) oborine starih dolgov. To je zelo važno za osebe , ki se obračajo na astrologa, da v svojem življenju prepoznajo situacije, ki se ponavljajo. Da se lahko karkoli spremeni se mora najprej poznati vzrok težave. Kadar govorimo o Saturnu je potrebno odkrivati eden po eden njegov prstan. Kjerkoli se nahaja, on predstavlja obremenitev. Obstaja eno pravilo, ki pravi, da se je nekdanji Mars spremenil v Saturn, oziroma karmični dolgovi nastanejo zaradi prekomerne ali napačno usmerjene sile. Drugače rečeno, vse kar smo nekdaj škode napravili izziva omejitve v današnji inkarnaciji. To so sedaj«začetni pogoji« pod katerimi se rodimo; okoliščine, ki nam prinesejo pripadnost narodu ali družini; nagnjenost za določene bolezni; globoki strahovi, ki so vtkani v strukturo podzavestnega spomina. Dolg nastane, ker oseba ni pripravljena priznati svojo krivico. Zato nas sedaj preganja Saturn. Osvoboditev, kot tudi ne prosvetlitev ni definirano v karti. Da bi se ublažile muke, ki nam jih je  namenil Saturn, se mu ne smemo upirati. Osebe, ki želijo absolutno vse imeti pod kontrolo, ki striktno planirajo vsak trenutek svojega časa in ki imajo trdna stališča ne morejo dopustiti, da jim se kaj zgodi. Takšni ljudje so priljubljena tarča Saturnovih perfidnih napadov.

Trigoni in sekstili, ki jih Saturn tvori z drugimi planeti govorijo o uspešno položenimi izpiti iz prejšnjih življenj. To sedaj nosi neko stabilnost. Dober Saturn je slika prave mere. Ne smemo pozabiti, da je njegova egzaltacija v Tehtnici.

SATURN in Sonce v slabem aspektu, vključujoč konjunkcijo, govorijo o tem, da je oseba dolžna očetu ali neki drugi osebi, ki bi morala predstavljati izvor življenja. Oseba je v prejšnjem življenju napravila napako do osebe avtoritete. Izražala je mržnjo do vsakogar, ki je bil iznad nje. Prihajalo je do konflikta volje. Ta Duša je v prejšnji inkarnaciji uporabljala prekomerno silo proti ljudem od katerih je bila odvisna. Zaradi tega ima sedaj glavni problem na nivoju ega. Realno, morda ne bo imela očeta ali bo odnos z njim zelo boleč , oddaljen. Prav tako v ženski karti lahko nakazuje, da ima probleme z možem. V moški in ženski karti slab odnos med označitvijo za kariero osebo verjetno čakajo neprijetnosti s strani direktorja, šefa in na splošno močnih oseb. Tudi, če bi oseba uspela priti do neke prestižne družbene pozicije bi se lahko zgodilo, da pade dol takoj, ko se prične počutiti pomembno. Nasvet bi se glasil: prepusti voljo drugem.

SATURN in Sonce v dobrem aspektu nakazujejo na to, da se je oseba naučila sodelovati z osebami avtoritete. Uspela je obvladati lekcije pohlepnosti in ega. Duša je razvila spoznanje časti, korektnosti, poštenja, plemenitosti in junaštva. Darovi, ki jih je zaslužila so: dolgoživost, stabilnost, siguren in trajen in stabilen zakon ( v ženski karti). Oseba se lahko opre na podporo, ki ji jo nudijo nadrejeni.
 
SATURN in Luna v slabem aspektu nakazujejo na greh, ki ga je oseba napravila z zlorabo svoje premoči. Morda je nekoga usmrtila, ko ji to ni bilo potrebno. Najbolj pogosto je v predhodni inkarnaciji ta Duša povzročila dosti bolečine neki nemočni osebi. Ta bolečina je lahko bila emotivna, da je nekdo zaradi nje toliko trpel, da je na koncu »okamenel« od bolečine. Če Luno razumemo kot hišo, dom, potem obstaja še ena varianta okrutnega koriščenja sile: odganjanje neke družine iz doma. Nekoč je tudi sama beseda sposobna da ubije, vseeno ali je opravka z nalogom , da se nekdo usmrti ali se izgovori kletev. Narava znaka v katerem se Saturn nahaja v karti opisuje vrsto karme. Če je ognjeni znak potem ima oseba v današnjem življenju problem na fizičnem nivoju (bolezen, stradanje). Če se Saturn nahaja v raku, škorpijonu ali ribi potem oseba sedaj trpi zaradi tega, ker je nekdaj bila brezdušna. Ne-zadovoljujoče emotivno življenje je povsem primerna kazen. Osebo sedaj zapuščajo tisti, ki so ji najdražji. Kakorkoli, depresija vedno priplava na površino. Zemeljska karma se najpogosteje prepozna skozi slabo materialno situacijo. V skrajnem primeru oseba ima stalne skrbi okoli problema obstoja. Končno, intelektualni greh napravljen s premislekom povleče za seboj slabo vest v tem življenju. Namere drugih ljudi do te osebe v glavnem ne predstavljajo mamljive opcije. Kaj potem preostane tej osebi? Oseba mora, da sprejme samo tisto, kar se ji z lahkoto daje in nič več od tega. Ker je Duša zelo utrujena mora veliko počivati. Obvezno se je naučiti sposobnosti sproščanja v aktivnosti.

SATURN in Luna v dobrem aspektu  nagradijo s psihično stabilnostjo. Oseba je nekoč bila zaščitnih, slabih, tlačenih, bolnih ali siromašnih. Pomagala je in dajala voljo za življenjem tistim, katerim je bilo to potrebno. Zaradi tega se je naučila da razume tujo bolečino in oseba se v tem življenju obnaša trezno, spoštuje vse družbene sloje. Oseba se je rodila s prirojeno skromnostjo. Seveda, s polno pravico lahko pričakuje podporo od dosti starejših in bolj izkušenih od sebe, posebej od prednikov.

SATURN in Merkur v slabem aspektu govori o tem, da oseba vleče s sabo karmo zaradi brata, sestre ali nekega sorodnika do katerega je bila surova v predhodni inkarnaciji. Ker sedaj Saturn govori o Merkurjevih aktivnostih iz davnine, je zelo verjetno, da je oseba izvajala prenagljene odločitve in na splošno pogosto reskirala. Iz tega položaja planeta se bere neka močna mržnja, ki je človeka razžirala v preteklosti. To se je transformiralo v strah, ki duši ne da miru v tem življenju. Nesigurnost se lahko prenese tudi skozi komplekse. Težke misli mučijo to osebo, kot da ima črn oblak namesto aure.  Odvisno od elementa v katerem je Saturn se lahko določi simptome »karmičnih bolezni«. Nek primanjkljaj se lahko pojavi na emotivnem, fizičnem, energetskem ali mentalnem nivoju. Tako oseba lahko ima problematičen odnos z bratom ali ji je gibanje oteženo. Morda privlači nezdrave sile ali ne more da premaga nek govorni ali mentalni defekt. V vsakem primeru, oseba bi se morala izogniti bilo kakšnem  obsojanju, ker tedaj vedno sebi presoja v svoji nezmožnosti, da oprosti.

SATURN in Merkur v DOBREM aspektu
govori zgodbo osebe, ki je v prejšnjem življenju držala besedo. Govorila je samo resnico in bila poštena. V neki rizični situaciji se je ta oseba obnašala na najboljši možni način. Neko veščino je dovedla , če ne do popolnosti potem sigurno na dostojen nivo. Zmožna je bila razmišljati hitro. Sodeč po tem, Duša je izgradila korekten odnos z bratom in sedaj lahko tudi od sorodnikov računa na podporo. Istočasno ugoden aspekt med označevalcem brata in planeta, ki je zadolžen za dolgo večnost daje tudi realno daljše življenje bratu. Matematična logika, globokoumnost, kot tudi zainteresiranost za zgodovino so samo neke od mentalnih vrlin s katerimi razpolaga ta oseba.

Jasno je, da bo oseba vedno znala, da premosti generacijski jaz, kadar bo to potrebno.
SATURN in VENERA v slabem aspektu predstavljajo močan znak dolga, prvenstveno po vprašanju ljubezni. To je aspekt maltretiranja  ali celo posilstva. Oseba je v prejšnjem življenju bila obsedena z ljubosumjem. Namesto nežnosti in tesnosti je prikazoval oholost. Emotivna veza je povzročala stalno borbo, pogoste prepire pa kljub temu se ta pekel ni mogel prekiniti. Duša je ostajala v stalnem kontaktu  z nekom s komer ni moral. Posledice so takšne, da je oseba danes prisiljena, da dolgo čaka na ljubezen in ko se končno pojavi, mora prevladati neko resno oviro. Lahko se zaljubi v partnerja, ki je druge rase, vere, drugačnega družbenega položaja, v nekoga, ki je dosti starejši ali dosti mlajši in zato ni primerno.  Dolga veza se tudi sedaj vzdržuje ali ne nudi dovolj zadovoljstva. Opazovalcu od strani bi se lahko zdelo, kot da ta oseba preprosto »uživa« v svojem trpljenju. Oseba tukaj ljubezen definira s količino trpljenja. V kolikor se odnos razvija preveč lepo duša ga zavrača, ker podzavestno ve, da zasluži tako lahkotno zgodbo. Tipično sliko predstavlja tukaj par, ki se stalno razdvaja in potem pomiri.

SATURN in VENERA v dobrem aspektu
so garancija za uspešno napravljen karmični izpit iz moško-ženskih odnosov. Tukaj je Duša imela pravo mero pri izražanju strasti. Danes to prinaša usodno ljubezen. Pride do bistvenega prepoznavanja tako, da osebe, ki so se nekoč ljubile samo nadaljujejo, poglabljajo ta odnos. To je aspekt zvestobe in odgovornosti do partnerja. Stabilnosti zakona prispeva tudi potrpežljivost, ki jo je oseba prikazala v neki življenjski krizi. Seveda, to je aspekt prepoznavanja, stabilnosti in trajnosti ampak ne tudi idealnega – ker Venera teži svoji izpolnitvi ravno v idealnem, ampak to je Neptun.
SATURN in MARS v slabem aspektu ustvarjata eno karmično vozlišče. Medsebojna prizadetost dveh malefikov govori o tem, da je nekoč davno mržnja »prekoračila mero« tako, da je postala sam sebi cilj. Oseba je bila s tem zasvojena tako, da je pozabila zakaj gre v boj. Tukaj obstaja težka zgodba o strašnem besu. Verjetno je , da je Duša v neki prejšnji inkarnaciji bila odgovorna tudi za nek uboj.  Zaradi tega sedaj obstajajo velike ovire. Oseba ni v stanju, da se premakne in, da praktično deluje. Energija je v njej nekako potlačena. Tisto kar bi želela napraviti oseba ne more niti da prične zaradi svojih strahov. Vsaka aktivnost, ki jo prične na silo je uničena z neko realno prepreko. Osebnost je zelo kontradiktorna. Ni pripravljena da sprejme minimum lastne odgovornosti ampak krivico pripisuje drugim. Presekan je energetski tok že v področju prve čakre, kar daje tudi seksualne težave. Hrbtenica je zakočena. Najboljše zdravilo za tako težko karmo je, da se oseba »nauči, da poleti«, to je da postane lahkotna ampak da to uresniči je najprej potrebno, da se odreče potrebe, da se brani – kar je za to osebo najtežje. Šele, ko se preneha bati mora pričeti, da deluje.

SATURN in MARS v dobrem aspektu
nakazuje, da je oseba v prejšnjem življenju lahko bila odličen tehnik ali vojak. Če je sodelovala v neki borbi, potem se je obnašala hrabro in dostojanstveno. Oseba je v prejšnji inkarnaciji uspela, da drži moč pod kontrolo in da deluje z namenom. Zavest mu je bila mirna po vsaki opravljeni nalogi. V tem življenju obstaja talent za tehniko, predvsem za mehaniko. Vztrajnost je osebi najmočnejša stran. Oseba bo imela dovolj moči tudi na starost, kar obljublja tudi zdravo seksualno življenje.

SATURN in JUPITER v slabem aspektu predstavlja konflikt na nivoju pravičnosti. Oba planeta imata povezavo s poštenjem ampak aflikcija nakazuje, da je oseba nekoč grobo prekršila neko moralno normo ali še slabše, zakon – za kar »ni plačala«. Najbolj slikoviti primer je, kjer se oseba bogati s krajo, prevaro ali vojno. Z druge strani je oseba lahko imela problematičen odnos do cerkve ali kateri drugi duhovni instituciji. Morda je prišlo do skrunjenja nekega svetega mesta. Ko je bil v položaju, da nekomu nekaj napravi se je držal preveč strogo in je spustil, da bi pomagal. Človek se je poleg tega lahko slabo obnašal proti nekem tujcu. Karmična kazen doseže to osebo skozi strogega profesorja na fakulteti ali v vidu problema z oblastjo, kadar se najde v inozemstvu. Izguba lastnine je sigurno precej določena. Razkorak med časom in prostorom je v principu pravi problem. Osebi je zelo dobro poznan občutek imeti in ne imeti. Družbene spremembe nikoli ne gredo na roko dotični osebi. Problem se do neke mere lahko premaga, če se oseba nauči, da daje brez pričakovanja, da se ji to vrača. Najbolje je izkoristiti simboliko znaka v katerem se nahaja Jupiter, ker je on veliki benefik. Zračni znak nakazuje na širjenje znanja, dajanje koristnih informacij, kot tudi na blagodejne besede.  Vodni znak  nakazuje na nudenje zaščite in udobnosti, na širjenje dobrih emotivnih vibracij. Zemeljski znak nakazuje na dobrovoljno odrekanje nekega dela svoje lastnine preko donacij (npr.: za restavriranje duhovnih inštitucij ali za opremo šole, fakultet in slično). Ognjena karma se lahko ublaži z borbo za pravične cilje, braniti ljudi, ki se počutijo ogrožene. V vsakem primeru oseba z navedenim aspektom v ničemer ne sme pretiravati.

SATURN in Jupiter v dobrem aspektu govori o enem pravičnem in svetlem liku, ki se je s časom naučil, da spoštuje moralo in zakon. Tukaj imamo opraviti s tradicionalno religioznostjo, ki je izpolnjena s ceremonijami. Oseba je imela pozitivne cilje tekom svojega delovanja. V sedanji inkarnaciji nagrade prihajajo preko zakonitih ustanov, skozi politično zmago ali s podporo od strani verske avtoritete. Oseba ima pravico, da gradi velike načrte in da sodeluje v velikih projektih, ker je zmožen gledati stvari iz širokega kota in ima dober občutek za časovno perspektivo. Vsakem dogodku bo oseba našla pravi smisel in to je že modrost.

Kar se tiče Saturnovih aspektov z generacijskimi planeti, to najpogosteje spada v opis kolektivne karme in se sigurno nikoli ne nanaša na osebno karmo posameznika.

SKUPNA KARMA SATURNA


Kontakti Saturna s transcendentnimi planeti se nanašajo v glavnem na vsakdanja dogajanja. Samo v posebnih slučajih lahko govorimo o neposredni odgovornosti posameznika. Da bi razlaga aspektov z oddaljenimi planeti imelo privatno konotacijo, v karti mora biti nekaj markantnega, npr. natančen aspekt med Saturnom in nekim transcendentnim planetom. Glede inkarnacije iz katere izhaja ta karma, ona tukaj ne mora biti definirana s prejšnjim oziroma pred-prejšnjim življenjem (v primeru retrogradnega Saturna) ampak ima opraviti z zelo staro karmo, ki včasih govori o delih skupne karme z neko raso, vero ali neko drugo skupino ljudi.

Saturn v konjunkciji, kvadratu ali opoziciji z Uranom – nas vrača v neko življenje v katerem se je Duša odrekla plemenitega cilja, prevzela sodelovanje v rušenju vladajočega režima. Gojila je mržnjo proti neki vodilni osebnosti. V sedanji inkarnaciji osebo spremlja slaba sreča, v najblažjem primeru ali težki in nepričakovani udarci usode, če ima zgodba osebni karakter. Vidno je neskladje med osebo in okolico. Včasih oseba deluje zelo kaotično.  Možno je, da osebo in okoliščine prisilijo, da živi »vzporedna življenja«, tako da je normalno, bo raztrgana , dokler se ne nauči, da umiri nasprotja. Lahko se zgodi, da je oseba priča nekih masovnih stradanj.

Saturn v dobrem aspektu z Uranom
nakazuje na to, da je oseba v preteklosti bila avanturist, da je bila zelo hrabra, da se je borila za svobodo in dajala drugim. Verjetno je okolica ni razumela, ker je bila preveč napredna za svoj čas. Ta Duša je položila izpit iz humanosti. V današnjem življenju sigurno ne  bo trpela od dolgočasja. Ljudje teh generacij bi bili dosti bolj uspešni, če bi živeli v nekih demokratskim deželah, kjer se ceni svoboda. V kolikor živijo v deželi z drugačno politično orientacijo, potem bodo svojo nagrado prejeli tako, da jih bo sistem podpiral, ko bodo to najmanj pričakovali. Oseba s trigonom ali sekstilom med označevalcem »mejnikov« in planetnega predstavnika »nevarnosti« se bo lahko izvlekla na najbolj neverjeten način. Podobno velja za okrevanje od bolezni.

Saturn v slabem aspektu z Neptunom predstavlja generacijsko problematiko. Če pogledamo v mračni kotiček preteklosti osebe, se nam bo pokazala slika v kateri se on tajno bojuje proti ljudem druge vere. Duša je bila verjetno vmešana v umazane igre in zločine v ime nekega sistema. Oseba se je zelo verjetno pregrešila tudi po duhovni liniji (npr. religiozni fanatizem, okultna dela in podobno). Prav tako, tukaj so v nekem od prejšnjih življenj bile kraje s strani osebe, kot tudi prevare in izdaje. Zato sedaj iz narave znakov s katerih področij cilja »vladar karme« in »božanstvo skrivnosti« lahko ocenimo bližnjo usodo nesrečnega lika. Če je scenografija zemeljske narave potem se v tem življenju lahko pričakujejo kraje, odvzemanje zemlje in vsega tistega, kar bi moralo sestavljati materialno osnovo, kot tudi plaz zemljišča in možnost pada z višine. V kolikor občutimo dim iz ognja, ko ga razgrnemo lahko vidimo poznan lik oblečen primerno dobi inkvizicije. Druga slika je ta lik , ki koristi energijo črne magije. Emotivne manipulacije na katere nakazuje vodna karma in to nas dovede do povečanje nevarnosti od brodoloma, davljenja, zastrupitve, kot tudi privide duhov. Napake intelektualne vrste spoznamo preko zračnih znakov, kar ima sedaj za posledico širjenje laži, kletev, ne-prijateljstvo v medijih in podobno.

Saturn v dobrem aspektu z Neptunom odkriva, da je oseba nekoč bila velikodušna in istočasno skromna. Vsak, ki je nekoč napravil dobro delo za katero se ni izvedelo, da je to ravno on napravil, si je zaslužil dober Neptun v karti horoskopa. To je fantastično, ker daje dobrega angela, ki osebo ščiti. Dobra dela se vračajo in to preko pomoči iz višjih sfer. Če bi znali brati to prastaro pismo, bi uživali v nekem romanu, ki opisuje uspešno prebrodene izkušnje skozi katere je šel naš junak. Verjetno bi nas zaintrigal  religiozni kodeks neke daljne zemlje v kateri je tedaj živel. Prav tako je ta oseba pridobila izredno moč z življenjem v osami, izoliran. V določenem kontekstu je to slika nekdanjega mornarja ali človeka iz morja. Poleg tega, da je v tem življenju oseba sposobna najti primerno obliko za vse kar predstavlja Neptun  ( glasba, ples, morje) mora znati, da izboljša nivo komunikacije, ker je potrebno razvijati duhovni potencial.

Saturn v slabem aspektu s Plutonom asociira na masovna stradanja, vojno, taborišča…Karma, ki se je zaslužila mučenjem drugih je zelo zločesta. Na globalni stopnji se to sedaj lahko izrazi skozi kroženje, tako, da oseba sedaj v najblažjem primeru gleda neki pokolj ali stalno posluša o stradanju. Vendar, v kolikor je oseba v neki predhodni inkarnaciji gonil ljudi v smrt po lastni iniciativi, potem se karma lahko prenaša na osebno raven. Obstaja povečana verjetnost prenaglo izgubo življenja oziroma nasilno smrt. Oseba bi morala , da se izogiba primitivnih ljudi, ker mu od njih grozi nevarnost. To je popolnoma logično , če vemo, da je v prejšnjem življenju delal brutalna in gnusna dela. V kolikor je mogoče je potrebno izogibati se vojnih žarišč. Oseba je lahko obsojena in zaprta. Kadarkoli zboli in se počuti nemočno, oseba namesto sočutja privlači prezir od ljudi.

Saturn v dobrem aspektu s Plutonom nas spozna z zelo hrabro osebo. Vsaka naslednja inkarnacija služila je Duši, da se prekali in tako pridobi hrabrost in ogromno notranjo moč. Kot se je nekoč …v smrt zaradi visokih idealov, tako lahko ima sedaj zaledje ravno pri najnevarnejših ljudeh. Odlikovanje za požrtvovalnost mora priti slej ko prej. Opazovanje tega aspekta iz osebnega nivoja, lahko rečemo , da to osebo čaka dolgo življenje. Moč regeneracije se vidi tudi v tem, da z lastno voljo oseba lahko zelo skrajša obdobje okrevanja od bolezni. Čista prva čakra daje osebi zdravo seksualno življenje tudi v poznih letih.