RETROGRADNI PLANETIVsak retrograden planet primarno nakazuje na stvari, ki osebo sedaj spremljajo  kot njen »dolg«, in s tem opisuje vse kar je neizogibno in ne to, kar je stvar svobodne volje osebe. Tukaj Duša polaga izpit drugič oziroma prenaša neopravljeni izpit iz predhodnega leta v tekoče – kar govori , da tak planet  opisuje izpit , kateremu je Duša že bila izpostavljena  ampak ga ni napravila  in sedaj ga ponovno opravlja oziroma »dobesedno ga prenaša v to življenje«, ravno tako, kot študent , ki je prenesel izpite iz prejšnjega leta  v naslednje, kar mu precej otežuje leto, ker je vse manj verjetnosti , da bo v tem letu opravil izpit (glede na to da v prejšnjem letu ni opravil). V podobni situaciji se nahaja Duša , ki ima retrogradne planete. Ali bo izpit težko opraviti je odvisno od aspektov, če so ugodni ali ne.

Ravno tako, kot je retrogradnost nasprotna naravi Sonca, tako je bližja Luni in to kar podpira retrogradnost je dobro postavljena Luna ali vladar 4. Hiše. V kolikor oseba nima dobro postavljeno Luno ali 4 hišo je vsaka retrogradnost težja.

Retrogradni planet se ne giblje naravno do 1 proti 2 hiši ampak obratno- od 1 proti 12 in se zato vsak retrograden planet obnaša, kot , da je v 12 hiši. Ker se giblje v nasprotni smeri za njega vse deluje obrnjeno in je potek časa , ki ga opisuje tisti, ki gleda v preteklost.

Zaradi tega retrogradni planeti opisujejo prejšnje življenje, ker so v neposredni povezavi z naravo 12 hiše razen v primeru, če je v 12 hiši ali v aspektu s planetom iz 12 hiše ali  vladarjem 12 hiše – ko govori o življenju pred prejšnjim življenjem. Edini planet, ki je izjema tega  pravila je Saturn, ki kadar je retrograden govori o ponavljanju izpita iz pred prejšnjega življenja, ker že sam direktno opisuje dolg iz prejšnjega življenja. Zato retrogradnost opisuje »prenašanje izpita« iz maksimalno dveh življenj, najpogosteje iz enega, ravno tako, kot študent prenese izpite iz enega leta, eventuelno iz dveh.  Kaj se zgodi s študentom, če pade leto. On ponavlja leto samo sedaj v novi družbi in okolju.  Prav tako oseba , ki ne uspe opraviti svojih karmičnih izpitov – »Ponavlja leto« ampak sedaj z »novo družbo« oziroma se rodi v zemlji, ki je kolektivno obremenjena s karmo v vezi s planetom, ki je natus ni uspel opraviti ( pogosto večkrat). Ravno zaradi tega ljudje, ki imajo enake in podobne karte horoskopa in živijo v popolnoma različnih  krajih sveta in kulture imajo zelo različne usode.

Ni isto imeti slabo postavljen Saturn in imeti dobro poreklo in rojstvo v bogati deželi ali biti rojen v siromašni deželi , v nesrečni družini, ki je že  generacije obremenjena s karmo.

Osebni planeti, ki se nanašajo na osebo samo: Merkur, Venera, Mars

Retrograden Merkur

Pogosto nakazuje na karmično vezo z bratom in sestro, to pomeni, da je odnos med njima v nekem prejšnjem življenju ostal nedokončan in da bo sedaj šel skozi situacije, ki so zelo podobne tistim od takrat. Ker je retrogradnost sama po sebi pogosto škodljiv pojav z ozirom na sorodnost z 12 hišo in izgubami, odnos z bratom ali sestro je v tem življenju prej karmična obremenitev, kot pa samo nadaljevanje začetih odnosov. V kolikor Merkur v dobrih aspektih  bo oseba v  tem življenju zelo intuitivna, čeprav je bolj pojav spominov prejšnjega življenja. Namreč mnoge misli so pri tej osebi identične tistim o katerih je že mislila in govorila – tako imamo opraviti pravzaprav z pod-spominom.

Tudi kadar je retrogradni Merkur dobro postavljen, v tem življenju oseba ima neobičajen in čuden način razmišljanja, obrnjen od logike, zato je tej osebi praktično nemogoče priti v tok misli. Mora se polagati pozornost tudi na gibanje osebe, na gibe, ki jih dela, kot tudi mesta na katera odhaja, ker so ona slična  tistim, ki jih je nekdaj delala ali na katera je nekoč odhajala. Glede na to, da to najpogosteje pozicija dolga se ne smelo izgubiti iz vida tudi nevarnosti, katerim je oseba lahko izpostavljena, posebej kadar je tranzitni Merkur retrograden.

Retrogradna Venera

To je predvsem znak karmičnega dolga ljubezni. Oseba se mora vrniti v situacijo v kateri je bila v predhodnem življenju, kjer so se njena čustva zapletla, kar v tem življenju mora razrešiti. Tako bo oseba s katero bo v vezi točno tista s katero je bila nekoč in s katero mora da gre skozi situacijo, ki ji je bila nespremenljiva ali, ki jo ni znala rešiti na kar nakazujejo aspekti z Venero. Kot pri vsakem drugem retrogradnem planetu je tudi tukaj potrebno pregledati, če obstajajo aflikcije do Venere, ker to neposredno govori o tem emocionalnem dolgu in neopravljenem izpitu, kot tudi o isti sceni v kateri je Duša že bila in se sedaj vrača v njo. Dostikrat so prisotne prevare ( če je Venera prizadeta v ribi ali je sama v slabem aspektu od Neptuna), včasih imamo opravka o blokirani ljubezni (če je Venera prizadeta v kozorogu ali je sama v slabem aspektu s Saturnom), včasih imamo opravka o ljubosumju, ki preraste v mržnjo, pa tudi o posilstvu (če je Venera prizadeta v Škorpijonu ali je sama v slabem aspektu z Marsom oziroma Plutonom) itd. Da je oseba v prejšnjem življenju bila akter teh dogodkov ali žrtev - se vidi iz pozicije Venere v polariteti znaka, ker če se ta Venera nahaja v moškem znamenju – oseba je bila tista, ki je izzivala navedene dogodke in sedaj ima izpit v katerem se mora upreti skušnjavi, da ponovno napravi isto, ko se najde v slični situaciji. V kolikor se ta Venera nahaja v ženskem znaku, oseba je bila žrtev dogodkov ampak nikoli ni oprostila in tako je ostala vezana za njih in sedaj prehaja skozi isto zgodbo, da bi dobila situacijo, da oprosti ozir. da se odveže  in da konča karmo, ki jo je kdo ve kdaj napravila in sedaj bi se morala končati tako, da oprosti svojem ne-prijatelju.

Glede na to , da retrogradna Venera delno doživlja  ljubezenske izkušnje iz prejšnjega življenja , osebi je v tem življenju nezavedno pogosto potrebna določena skrivnost, da bi bila čustveno pritegnjena, zato se s takšnim položajem  bolj naravno obvladuje v tajnih vezah, kot v normalnem zakonu.

Sigurno, če oseba izpolni svoj namen za to Venero, pomeni da konča vse nekdaj začete veze in da spet lahko nesebično ljubi – s takšno Venero oseba pridobi svojo pravo ljubezen, nevezano in brezpogojno – kozmično. V kolikor retrogradna Venera ima neki ugoden aspekt z nekim osebnim planetom je to eden od močnejših znakov, da bo v tem življenju prišlo do uresničenja te ljubezni.

Retrogradni Mars

Od vseh retrogradnih planetov , retrogradni Mars je največji malefik zato, ker je njegova osnovna narava direktnost in , ker je retrograden vedno prikazuje svojo Škorpijonovo naravo in nikoli Ovnovo. To pomeni, da namesto pozitivne volje in energije za življenjem ( Oven - znak egzaltacije Sonca), on prikazuje svojo negativno naravo in željo za smrtjo (Škorpijon – znak pada Lune). Zato takšen Mars predvsem nakazuje dolg glede neke smrti in na besno maščevanje. V najslabšem primeru je to znak prekletstva in znak tajnega ne-prijatelja in skrivne nevarnosti, ki spremljajo osebo.

Oseba se v tem življenju vrača na isto mesto  na katerem je storjen zločin v prejšnjem življenju; kje je to, nakazuje hiša ali znak , kot tudi aspekt , ki ga tvori Mars.

Zelo je važno v tem primeru, da je dobro postavljena Luna, da bi oseba v tem življenju dobro«izmetabolirala« retrogradni Mars. Če je Luna dobra in Mars brez pretežkih prizadetosti, oseba bo uspela, da plača staro karmo in da ji ni treba iti skozi isto slabo situacijo, ki jo je nekomu napravila ampak bo doživela notranjo transformacijo, kar je končni cilj vsake karmične lekcije. Dobro postavljen retrogradni Mars  se obnaša » razvito škorpijonsko«, dajajoč osebi določene okultne moči s katerimi lahko nevtralizira vsako slabo usmerjeno energijo s transformiranjem in od nje ustvari pozitivno življenjsko silo.


Kolektivni  planeti, ki se nanašajo na ponavljanje sličnih okoliščin v katerih je oseba živela, bolj kot stvari, ki jih je oseba neposredno napravila. T o ne velja edino v slučaju, če je oseba v prejšnjem življenju imela pomembno in veliko vlogo, da je lahko vplivala na ustvarjanje skupnih dogodkov na večjem ali manjšem nivoju. Včasih se to vidi iz tega, ker je v tem življenju ta planet vladar ascendenta  ali sončnega znaka ali ker ona tvori točen aspekt s planetom , ki je sedaj valadar ascendenta ali sončnega znaka : Jupiter, Saturn

Retrogradni Jupiter

Retrogradni Jupiter pogosto opisuje prostore na katerih je oseba nekdaj bivala in, ki jih bo sedaj ponovno obiskoval. Ta prostranstva se nahajajo v bližnji ali daljni tujini, odvisno od konkretnega položaja Jupitra v horoskopu. Občasno so pod vprašanjem »nekončani računi« z ljudmi iz tujine, včasih je stvar glede denarja, ki ga je potrebno »vrniti«, ker je nekoč bil vzet nezasluženo.                 Če je Jupiter ugodno postavljen, oseba v tem življenju lahko sreča duhovnega učitelja, ki ga je imel v prejšnjem življenju  ali življenju pred tem ( odvisno od pozicije in aspektov Jupitra); če je poleg tega še Jupiter vladar ascendenta ali sončnega znaka, potem sama je lahko učitelj, kot je že bila  ali prenaša neka druga znanja, ki jih je že prej razvila. V tem primeru je ta pozicija pokazatelj misije, ki jo oseba prenaša iz enega življenja v drugi, katera misija je v vprašanju pokažejo planeti s katerimi je Jupiter v ugodnem aspektu. V vsakem primeru , ugodno postavljen retrogradni  Jupiter je zelo dober znak za duhovni razvoj, kot odskočna deska za končno osvoboditev v tem življenju – posebej , če je Luna ugodno postavljena.

Retrogradni Saturn

Za Retrogradni Saturn je značilno, da govori o vzrokih, ki vlečejo svoje korenine iz dveh življenj pred sedanjim,  zato je pri tej poziciji treba biti pozoren na 11 hišo ( hiša,  ki govori o pred prejšnjem življenju), vladarja 11 hiše in hišo v kateri se nahaja Saturn gledano od 11 hiše. 

Poleg tega je potrebno vzeti v ozir tudi drugo zadnjo konjunkcijo Lune , ker je to planet , ki opisuje izkušnje in situacije skozi katere je Duša prešla. Retrogradni Saturn nakazuje, da je oseba v prejšnjem življenju imela priliko, da »položi ta izpit« ali , da je nekje padla  in sedaj tretjič poskuša pri čemer je izpostavljena enakim izkušnjam v katera je bila nekoč davno vključena.

Takšna postavitev Saturna je najbolj direkten znak dolga v nekem času, kot tudi pada na nekem »izpitu« na katerega nakazuje pozicije in aspekt Saturna. To je razumljivo, ker mnogi ljudje svoje obnašanje osnujejo na osnovi časa v katerem živijo. Bolj je važno videti kaj v tem času (Saturn) živi, ker bo to določilo dogodek, ki se bo zgodil v tem življenju  ko pride za to čas. Z drugimi besedami sam po sebi retrograden Saturn  je vedno znak, da obstaja nek določen čas v katerem se bo dani dogodek ( določen z znakom, hišo ali planetom s katerim je v slabem aspektu) plačal.

Osebi bodo ustvarjene enake okoliščine , ki jih je imel v prejšnjem življenju, kar bo sedaj izziv za osebo, da ponovno napravi isto napako ( posebno, če je Saturn v moškem znaku) ali se bo pojavila določena ovira  in problem ( če je Saturn v ženskem znamenju). Če je Saturn vladar Ascendenta ali sončnega znaka  je to pokazatelj, da se bo oseba v tem življenju našla v situaciji, da sodi ali da bo neusmiljena  in brezdušna, kot je nekdaj bila. Od aspektov , ki jih tvori retrograden Saturn je odvisna vrsta izziva , a od stanja zavesti , ki jo je Duša medtem razvila ( skozi izkušnje preteklih dveh življenj do sedaj) bo odvisna reakcija na dani izziv.

V kolikor Retrogradni Saturn tvori izključno harmonične aspekte, oseba je vezana z obvezo, da nekomu pomaga in je to slika v kateri študent , ki je položil ta izpit je ponovno vprašan isto samo, da bi ga potrdil. Tukaj ima Duša potrebo, da se vrne v čas za katerega je z nekim vtisom močno vezana in ponovno gre skozi isto situacijo, ker samo v tem primeru pridobi ogromno stabilnost, ki bo zatem  podpora njene daljne evolucije.


TRANSCENDENTNI PLANETI  V RETROGRADE GIBANJU

Veliko ljudi ima retrogradne transcendentne planete. Pogosto so kolektivna dogajanja opisana preko retrogradnosti transcendentnih planetov. Osebna dogajanja so opisana s temi planeti samo, če so v točnem aspektu z osebnimi planeti (Merkur, Venera, Mars) ali vladarjem Asc. Kadar ni točnih aspektov lahko zaključimo, da je oseba odprta za kolektivno karmo oziroma, da bo kolektivno občutila skozi naravo planeta , ki je v aspektu s transcendentom.

Retrogradni  Uran

Retrogradni  Uran opisuje  ljudi, ki so bili revolucionarji, utopisti, uporniki, ateisti. Tako sedaj ti ljudje doživljajo kolektivno karmo potresa, bombardiranja in druge kataklizme. Retrogradni  Uran imajo ljudje, ki so v prejšnjem življenju napravili napačen izbor ali na napačen način koristili svobodno voljo. Tokom tega življenja bo oseba v situaciji, da se hitro odloča ali da izvede svojo voljo v ključnem trenutku. Potrebno je biti samostojen in ostati zbran, buden in miren v resni in nenadni situaciji, da bi se   pravilna odločitev in rešila uranova preteklost.

Pozicija in aspekti opisujejo situacijo, ki se je zgodila v preteklosti  in ponovila se bo tokom življenja. V kolikor ima Uran slab aspekt z Marsom se je očitno dogajalo o vojni ali nasilju; z Merkurjem je prenagljeno prinesena napačna odločitev; aspekt z Venero govori, da je  napaka napravljena v emocionalnem življenju, oseba je prizadela nekoga, s Saturnom bomo najprej govorili o odgovornosti za kolektivno nesrečo, itd.

Potreba retrogradnosti je, da osebo vrne v slično situacijo, da bi se popravila napaka , ki je napravljena.

Retrogradni Neptun

Preko retrogradnega Neptuna vidimo vračanje na religijo, ki je nekdaj obstajala. To lahko govori o potrebi, da se spremeni vera tokom življenja. Oseba je pod vtisom skrivnosti prejšnjih življenj in s seboj prenaša zelo živ predmet, ki živi v retrogradnem Neptunu. Pogost je slučaj, da so ljudje s to pozicijo lagali in goljufali v preteklosti, pa sedaj prenašajo velik strah v sebi, ki jih s slabo pozicijo in  aspekti Neptuna, sili da ponavljajo isto napako. Retrogradni Neptun opisuje sum in nezaupanje, če ima slabe aspekte. Pri dobrih aspektih in položaju opisuje osebo, ki se je v prejšnjem življenju ukvarjala z duhovnim delom in sedaj v sebi nosi močan duh. Prav tako opisuje tudi osebe , ki imajo potrebo da v tajnosti sedaj delajo z drugimi in zaradi tega imajo veliko zaščito. Retrogradni Neptun opisuje tudi odprto avro, zato oseba lahko hitro izgubi življenjsko energijo in se počuti izsušeno zaradi moči predmeta preteklosti, ki sedaj živijo preko nje. Obvezno je iti skozi vrsto skrivnosti ali nerešenih situacij, biti popolnoma iskren in verjeti, ne glede kakšne okoliščine so. Samo dobro postavljen Neptun bo omogočil osebi, da ostane iskrena in verna, medtem ko bodo slabi aspekti govorili o potrebi, da se ponovno zlaže  in prevara iz straha in prizadetosti. V kolikor je Neptun v moškem znaku je oseba lagala v prejšnjem življenju in bo sedaj zaradi tega postavljena v situacijo, da ponovno laže; pozicija  Neptuna v ženskem znaku pa govori, da je oseba bilo nalagana in, da to ni mogla oprostiti in bo tokom življenja morala ponovno iti skozi to izkušnjo s ciljem, da to sedaj razume in oprosti. Retrogradni Neptun je zelo globok zato v dobrih aspektih daje zaščito medtem, ko slabi aspekti napravijo še hujše in kompleksno.

Retrogradni Pluton

V aspektu z osebnimi planeti opisuje vsakdanje dogodke v katerih se oseba nahaja, masovna stradanja , nevarnosti, dotik s samo smrtjo. Oseba je v preteklosti bila blizu smrti ali je sama delala nevarne zadeve ali je slučajem okoliščin bila izpostavljena nevarnostim, ki je napravila močen vtis in je zato oseba v stalnem strahu, ker ponovno privlači nevarne situacije. Pluton je najbolj oddaljen planet in opisuje najširše dogodke in v glavnem vpliva na veliko število ljudi. Srečanje s smrtjo ali veliko nevarnostjo sili ljudi z retrogradnim Plutonom, da se spomnijo vsega in ponovno doživijo situacijo v preteklosti; z dobrimi aspekti opisuje dober odnos s preteklim izkušnjam, možnost, da jim se človek približa in jih ponovno oživi. To so ljudje , ki preživijo klinično smrt. Slab aspekt nakazuje na stalno potrebo za rizikom in občasno na odgovornost za nevarnost , ki jih drugi preživijo. Zelo težko je obvladati najglobljo nezavedno energijo v nas, kar otežuje lekcijo, ki jo prinaša retrogradni Pluton. Tisti, ki bi uspel da obvlada svojo seksualnost in najgloblje nagone, bi uspel napraviti izpit in se osvoboditi energije , ki je vezana za retrogradni Pluton.